Onze website gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Node van Smals gaat live in ambitieus Europees blockchain-netwerk

12-05-2020

Met het European Blockchain Partnership (EBP) wil de Europese Commissie blockchaintechnologie inzetten voor een betere dienstverlening naar Europese burgers. Op 11 mei 2020 is dankzij Smals de tweede Belgische node van de Europese Blockchain Services Infrastructure (EBSI) up and running. Eerder had Belnet reeds een node opgezet. België is daarmee het eerste land met twee operationele knooppunten.

Om een digitale dienstverlening op basis van blockchain in Europa op te zetten, engageren 21 lidstaten zich voor het European Blockchain Partnership (EBP). De uitbouw van een Europese Blockchain Services Infrastructure (EBSI) staat centraal in het partnership. Die infrastructuur zal bestaan uit een netwerk van onderling geconnecteerde knooppunten met de hoogste aandacht voor cyberveiligheid, privacy en duurzaamheid. Elk van de lidstaten zal instaan voor de exploitatie van knooppunten op nationaal niveau.

Primeur voor België

Mede dankzij hun neutraliteit en expertise in het leveren van specifieke IT-diensten aan Belgische overheidsinstellingen werd aan Belnet en Smals gevraagd om de Belgische knooppunten voor dit Europees blockchainnetwerk op te zetten. Met succes, zo blijkt. Nadat Belnet in februari het eerste Belgische knooppunt opzette, is sinds 11 mei 2020 ook de node van Smals live. Met al twee nodes die operationeel zijn, levert ons land de primeur binnen dit Europese project.

“In een grensoverschrijdende context lijkt blockchain veelbelovend voor vertrouwensdiensten zoals digitale identiteiten, diploma’s, notariële akten of douane”, vertelt Frank Robben, CEO van Smals. “Met onze deelname aan EBSI hopen we te komen tot herbruikbare diensten voor softwareontwikkeling in een overheidscontext.”

Hergebruik

Hergebruik is al langer een strategische prioriteit voor Smals. Samen met de Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid bouwt Smals een ReUse Catalogus van software-elementen uit. Ontdek het zelf op https://reuse.smals.be