Recent nieuws

Maar liefst een week heeft een chatbot vermomd als mens, allerlei berichten gepubliceerd op Reddit, een populair forum met miljoenen gebruikers. De language generator, bekend onder de naam GPT-3, werd ontwikkeld door OpenAI. De bot interageerde op het forum met verschillende mensen en nam deel aan discussies over bijzonder delicate onderwerpen. Eerder schreef de bot al een tekst waarbij 88% van de lezers dachten dat deze door een mens was geschreven. Ondertussen heeft Microsoft een exclusieve licentie op het GPT-3 taalmodel gekocht.

Natural Language Generators (NLG) zijn een vorm van kunstmatige intelligentie die parameters uit een databank omzetten naar natuurlijke taal. Heb je onlangs iets gekocht in een webshop? Misschien was de productomschrijving wel door een bot geschreven. Op basis van een aantal productkenmerken kan een NLG eenvoudig een korte, volwaardige tekst schrijven. Waar worden Natural Language Generators nog voor gebruikt? En wat kunnen ze betekenen voor de medische wereld?
 

De digitalisering is al even een feit, en Covid-19 heeft ze nog eens versneld. Heel gemakkelijk allemaal. Behalve voor zij die het niet breed hebben. Daarom slaan drie Antwerpse verenigingen de handen in elkaar met hun initiatief #AllemaalDigitaal. Zij willen jongeren die het met minder moeten doen toch voorzien van de middelen om mee te kunnen in het digitale landschap. En Smals draagt graag haar steentje bij door enkele afgeschreven laptops te schenken.

Smals, het maatschappelijk geëngageerde ICT-bedrijf

Toen de drie verenigingen Smals de vraag stelden om hen te steunen, werd er niet lang getwijfeld. “Het is een sociaal project dat perfect bij ons bedrijf past,” zegt Fanny Taildeman, HR Director bij Smals. “Iedereen, zowel werkenden als scholieren, heeft de impact van Covid-19 gevoeld. Plots moest alles van thuis uit gebeuren. Zelfs als je de middelen hebt, is het zoeken. Stel je dan maar eens voor hoe je het zonder middelen moet redden. #AllemaalDigitaal is een prachtig initiatief en als ICT-dienstverlener is het vanzelfsprekend om een dergelijk project te steunen.”

#AllemaalDigitaal, het project

#AllemaalDigitaal is een samenwerking tussen drie verenigingen: JCI Antwerpen vzw, DigitalForYouth vzw en Elegast vzw. Ze hebben elk hun eigen netwerk en expertise. Zo regelt JCI Antwerpen de praktische kant van de zaak (budget en laptops). DigitalForYouth refurbisht de laptops, wat wil zeggen dat alle data van de laptops gewist worden. En Elegast selecteert de jongeren die in aanmerking komen voor een laptop. Daarnaast zorgen de verenigingen ervoor dat de jongeren een digitale workshop kunnen volgen zodat ze vlot met hun nieuwe laptop leren werken.

Beschik jij al over een slimme thermostaat? Gebruik je soms Waze om files te omzeilen? Of heb je een fitness tracker die je gezondheid meet? Dan is het Internet of Things (IoT) ook al in jouw leven aanwezig. Volgens schattingen waren er eind 2019 meer dan 9,5 miljard aangesloten toestellen. Het gaat dan om bijvoorbeeld koelkasten, smartphones en slimme horloges die verbonden zijn met het internet. Ook in de medische wereld heeft IoT zijn intrede al gedaan. Denk aan sensoren die social distancing meten, of horloges die de hulpdiensten verwittigen als een bejaarde persoon valt. De detectoren kunnen ook ingezet worden als dwaalalarm bij demente personen of wanneer iemand een epileptische aanval krijgt. Maar hoe werkt het Internet of Things eigenlijk? En op welke andere manieren kan het nog worden toegepast?

Ontdek er meer over in de onderstaande slideshow:

 

 

Op enkele dagen tijd heeft Smals twee coronatoepassingen voor de RSZ gebouwd. Dit was mogelijk dankzij een goede samenwerking, jaren ervaring en hergebruik van bestaande softwarecomponenten.

Om de economische impact van de coronacrisis te beperken, is één van de maatregelen dat werkgevers hun RSZ-betalingen kunnen uitstellen. Dankzij een online-toepassing weet je meteen of je automatisch recht hebt op uitstel. Indien nog nodig, kan je een aanvraag indienen. Om te vermijden dat de dienst Frontoffice bij de RSZ overspoeld zou worden met vragen, moest deze toepassing snel gelanceerd worden. Dankzij hergebruik kon deze minder dan één week na de aankondiging van de maatregelen al live gaan. Zo werden al meer dan 100.000 informatieaanvragen vermeden.

Lees hier in het artikel van Techzine hoe Smals samen met RSZ het project opleverde in recordtijd.

Lees ook meer over dit project op https://ict-reuse.be/

Wat kan onze overheid doen met webscraping? Op 30 juni stemden maar liefst 530 deelnemers af op het eerste webinar van SmalsResearch “Webscraping for Analytics”. De presentatie (FR) van Vandy Berten is nu ook beschikbaar op YouTube. In een veertigtal minuten bespreekt Vandy onder andere de verschillende technische aspecten van webscraping, laat hij aan de hand van een concreet voorbeeld zien hoe de verzamelde gegevens geëxploiteerd kunnen worden en gaat hij kort in op de juridische beperkingen. 

Ontdek hier op YouTube het webinar of bekijk hier de slides

Hoeveel medewerkers telt Smals ondertussen? Hoe maken onze businessanalisten een succes van de projecten die we realiseren voor onze leden? Wat heeft hergebruik van softwarecomponenten al opgeleverd in harde cijfers? Ontdek alles over onze nieuwe projecten, diensten en financiële cijfers in het Activiteitenverslag 2019. De leden van Smals keurden dit verslag goed tijdens de Algemene Vergadering van 17 juni 2020. Het rapport bevat ook een overzicht van de bestuursorganen, de hot topics van onze dienst Onderzoek en de strategie van Smals. Lees hier het verslag online of vraag een papieren exemplaar.  

Met het European Blockchain Partnership (EBP) wil de Europese Commissie blockchaintechnologie inzetten voor een betere dienstverlening naar Europese burgers. Op 11 mei 2020 is dankzij Smals de tweede Belgische node van de Europese Blockchain Services Infrastructure (EBSI) up and running. Eerder had Belnet reeds een node opgezet. België is daarmee het eerste land met twee operationele knooppunten.

Om een digitale dienstverlening op basis van blockchain in Europa op te zetten, engageren 21 lidstaten zich voor het European Blockchain Partnership (EBP). De uitbouw van een Europese Blockchain Services Infrastructure (EBSI) staat centraal in het partnership. Die infrastructuur zal bestaan uit een netwerk van onderling geconnecteerde knooppunten met de hoogste aandacht voor cyberveiligheid, privacy en duurzaamheid. Elk van de lidstaten zal instaan voor de exploitatie van knooppunten op nationaal niveau.

Smals is ook in 2020 een topwerkgever. Het Top Employers Institute oordeelde dat het HR-beleid de gehanteerde standaarden op alle onderzochte criteria overtreft. Voor het twaalfde jaar op rij kan Smals dus het exclusieve ‘Top Employer’-keurmerk dragen. Daarmee is het één van slechts 73 organisaties in België, over alle sectoren heen.
De titel van Top Employer wordt uitgereikt door het Top Employers Institute, een onafhankelijke organisatie die de arbeidsvoorwaarden van toonaangevende werkgevers wereldwijd analyseert.

Op basis van uitgebreide vragenlijsten en persoonlijke interviews analyseerde en evalueerde het Top Employers Institute de verschillende onderdelen van ons HR-beleid. Op het vlak van Onboarding en Learning & Development scoort Smals sterk. Onder meer op het vlak van leiderschapsontwikkeling en Compensation & Benefits werd een belangrijke vooruitgang gemaakt. Onze bedrijfscultuur wordt vooral gekenmerkt door ons engagement, onze waarden en onze brede maatschappelijke rol.

Surf naar de website www.top-employers.com voor meer details.

Zin om erbij te komen? Ontdek onze jobs
 

De leden van Smals hebben het Activiteitenverslag 2018 goedgekeurd tijdens de Algemene Vergadering van 19 juni 2019. Het rapport bevat een overzicht van de activiteiten, het bestuur, de strategie, de kerncijfers, de onderzoeksactiviteiten, gerealiseerde projecten en diensten die de vzw vorig jaar leverde aan de aangesloten instellingen. Lees het rapport online of vraag een papieren exemplaar.

Het eHealth-platform werd op 11 juni in het Roemeense Boekarest uitgeroepen tot het Europese Shared IT services-initiatief met de ‘Grootste impact op burgers of bedrijven’. De kandidatuur past binnen een bredere samenwerking rond het hergebruik van software en IT-diensten binnen de Belgische sociale zekerheid en gezondheidszorg. De Sharing & Reuse Awards worden tweejaarlijks uitgereikt door het DG Informatica van de Europese Commissie (DIGIT).

De Belgische openbare instellingen van sociale zekerheid (OISZ) ontvangen voor hun geïntegreerd samenwerkingssysteem gebaseerd op de digitalisering en de automatisering van hun dienstverlening, de Prijs voor goede praktijken voor Europa 2019, uitgereikt door de International Social Security Association (ISSA).

Smals is ook in 2019 een topwerkgever. Het Top Employers Institute oordeelde dat het HR-beleid van Smals de gehanteerde standaarden op alle onderzochte criteria overtreft. Voor het elfde jaar op rij kan Smals dus een jaar lang het exclusieve keurmerk van Top Employer dragen.

De titel van Top Employer wordt uitgereikt door het Top Employers Institute, een onafhankelijke organisatie die de arbeidsvoorwaarden van toonaangevende werkgevers wereldwijd analyseert.

Wie sociaal kwetsbaar is, heeft vaak recht op voordelen en kortingen bij de overheid en andere organisaties. Alleen moet je daar in veel gevallen zelf om vragen. Kwetsbare burgers maken soms geen gebruik van hun rechten omdat dat te moeilijk is. MyBEnefits moet daar verbetering in brengen.

De nieuwe mobiele app en onlinedienst MyBEnefits, ontwikkeld door Smals op vraag van de KSZ, levert je een bewijs van je sociaal statuut. Je communiceert dit bewijs om aan te tonen dat je voldoet aan de voorwaarden om een voordeel te verkrijgen.

Software ontwikkelen is een belangrijke investering, telkens opnieuw. Daarom zorgt Smals niet alleen voor de gewenste functionaliteit en stabiliteit binnen timing en budget. Waar mogelijk worden er componenten uit reeds bestaande toepassingen hergebruikt, en worden nieuwe componenten herbruikbaar gemaakt.

Onterecht een voorbehouden parkeerplaats voor gehandicapten gebruiken? Het mag niet en het is ook erg onrespectvol. Dankzij een nieuwe app van de FOD Sociale Zekerheid, ontwikkeld door Smals, is de controle op het terrein nu veel eenvoudiger. De app, Handi2Park, detecteert onder meer vervallen en gedupliceerde kaarten, en kaarten die