Onze website gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Smals-leden breken records met corona-projecten

08-12-2020

De Agoria eGov Awards 2020 was een editie om nooit meer te vergeten. Voor het eerst in de geschiedenis bekleedden Smals en haar leden het volledige hoofdpodium met maar liefst drie nominaties in de categorie Beste Project. De projecten, alle drie corona-toepassingen, waren goed voor acht nominaties in totaal. En ze vielen stuk voor stuk in de prijzen.

Coronalert: award voor Beste Project 2020

Dé grote winnaar was Coronalert van Sciensano. Naast nominaties in de categorieën Innovatie, Rendabiliteit en Samenwerking, won deze app de prijs voor Beste Project. Maar er werden nog twee corona-toepassingen stevig op de kaart gezet: Paloma van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en RPA-bots tegen corona van de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen. Herbekijk de uitreiking van de award voor Beste Project hier

Paloma: award voor Samenwerking

De FOD VVVL heeft de Agoria eGov Award voor Samenwerking in de wacht gesleept en was genomineerd met Paloma als Beste Project. Met een virus dat wereldwijd om zich heen grijpt, is het essentieel dat mogelijk besmette reizigers zich na hun terugkeer laten testen. In opdracht van het Interfederaal Comité ontwikkelde Smals in recordtijd een webformulier (Passenger Locator Form, afgekort PLF) dat reizigers twee dagen voor hun terugkeer naar België invullen. Om de tien seconden wordt deze info doorgestuurd naar de back-office-toepassing PALOMA (Passenger Locator Management), die de FOD Volksgezondheid ontwikkelde. Aan de hand van criteria evalueren de artsen infectieziektebestrijding van de gemeenschappen zo wie zich moet laten testen. Van 1 augustus tot en met 6 oktober werden er in totaal 1.905.022 PLF's ingediend. Daarop lieten 81.662 reizigers zich testen. Niet minder dan 2.117 teruggekeerde Belgen testten positief. Bij hen werd de besmettingsketen meteen afgebroken door snel te handelen.

Op basis van de PLF’s worden dashboards gemaakt met de besmettingsgraad, de grootste risicozones, het aantal reizigers uit rode zones per gemeente… Zo kunnen beleidvoerders gerichte beslissingen nemen met meer impact. Bijzonder opmerkelijk is de grootschalige samenwerking van allerlei instellingen over de institutionele niveaus heen. Met het IFC, de FOD Volksgezondheid, regio's, gewesten en Sciensano in de hoofdrol, werd op minder dan drie weken een heel ecosysteem opgezet met een gebruiksvriendelijk eindresultaat voor de burger in formuliervorm. Ontdek meer over Paloma in deze korte YouTube-video:

Herbekijk de uitreiking van de award voor Samenwerking hier

RPA-bots tegen corona: award voor Rendabiliteit

De Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen (HVW) heeft de Agoria eGov Award voor Rendabiliteit gewonnen en was daarnaast genomineerd in de categorie Beste Project. De coronacrisis zorgde voor een enorme toename in aanvragen voor tijdelijke werkloosheid. In mei moest de HVW maar liefst 371.000 elektronische aangiften extra verwerken tegenover mei 2019. De medewerkers van de HVW kwamen hiermee onder ongeziene druk te staan. Het tijdig uitbetalen van de uitkeringen kwam in het gedrang, wat een aanzienlijk risico inhield voor gezinnen in armoede met weinig inkomenreserves. Op minder dan drie weken tijd ontwikkelde Smals dankzij de knowhow van haar Research-afdeling tien RPA-bots. Op minder dan vier maanden tijd voerden de RPA-assistenten 668.000 betalingen uit, goed voor 222 mandagen werk. Meer weten over dit project? Lees er meer over op ITDaily en de blog van Smals Research of herbekijk de uitreiking van de award voor Rendabiliteit hier

Overzicht: nominaties en prijzen

Coronalert (Sciensano)

  • Beste Project (winnaar)
  • Innovatie
  • Rendabiliteit
  • Samenwerking

Paloma (FOD Volksgezondheid)

  • Samenwerking (winnaar)
  • Beste Project

RPA-bots tegen corona (Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen)

  • Rendabiliteit (winnaar)
  • Beste Project

Ontdek alle winnaars en genomineerden hier op de website van Agoria

Follow us