Safeonweb, een mobiele app om jezelf te beschermen tegen online fraude

19/11/2021

We worden dagelijks overspoeld met verdachte berichten. Ondanks een verhoogde waakzaamheid blijft phishing echter veel slachtoffers eisen. In 2020 zag de federale politie het aantal slachtoffers met 204% toenemen ten opzichte van 2019, met een totaal van 7.502 meldingen. Cybercriminelen hebben 67.000 frauduleuze transacties uitgevoerd, voor een totaal nettobedrag van 34 miljoen euro (Bron: Febelfin). Fraudeurs gebruiken steeds subtielere technieken om hun doel te bereiken en het gebeurt soms dat zelfs ervaren gebruikers in de val lopen. Bovendien heeft 12% van de Belgen nog nooit van phishing gehoord. Onder jongeren loopt dit percentage zelfs op tot 30% (Bron: Febelfin).

Om deze steeds toenemende cyberdreigingen het hoofd te bieden, heeft Smals de mobiele app Safeonweb ontwikkeld voor het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). De Safeonweb-app is uniek in Europa en waarschuwt gebruikers voor nieuwe phishingberichten die in omloop zijn, maar ook voor data- en wachtwoordlekken. Daarnaast stuurt de app een waarschuwing in geval van besmetting van je geregistreerde wifi-netwerk.

De informatie die door de app wordt verspreid is het resultaat van een nauwkeurige analyse van de duizenden meldingen die Safeonweb dagelijks ontvangt. Alleen al in 2021 werden 3,7 miljoen verdachte berichten verzonden naar verdacht@safeonweb.be, goed voor gemiddeld 12.000 per dag. Het adres werd in 2017 door het CCB gelanceerd om mogelijke fraude te melden en zo nodig verdachte links in deze berichten te blokkeren. De app gaat nog een stap verder door voortdurend bijgewerkte informatie te versturen. Deze scant niet op virussen, maar stelt gebruikers in staat sneller te reageren bij cyberdreigingen. Op die manier is de app een waardevol instrument om zichzelf te beschermen en nog meer mensen te waarschuwen. Safeonweb is een unieke samenwerking tussen burgers en overheidsinstanties om fraudeurs voor te zijn.

Op 16 november heeft het CCB ook een sensibiliseringscampagne voor de gevaren van phishing gelanceerd. De campagne spoort eveneens gebruikers aan om de applicatie te downloaden. Safeonweb is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play Store. Meer informatie vind je terug op https://campagne.safeonweb.be/nl/phishing.