Wat is Robotic Process Automation en wat kan je ermee doen?

08/06/2021

Robotic Process Automation (RPA) is een technologie waarbij softwarebots repetitieve taken van mensen overnemen. De bots doen daarbij het werk van de menselijke gebruiker na en simuleren de manuele clicks en toetsaanslagen om een bepaalde actie uit te voeren. De bots doen daarbij het werk van de menselijke gebruiker na en simuleren de manuele clicks en toetsaanslagen om een bepaalde actie uit te voeren. Het is hierbij niet nodig om bestaande programma's aan te passen en met elkaar te integreren: een eenvoudig script zorgt ervoor dat de RPA-bot de onderliggende programma's kan bedienen.

In 2020 ontwikkelde Smals Research tien RPA-bots voor de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW). De coronacrisis zorgde voor een enorme toename in aanvragen voor tijdelijke werkloosheid. Het tijdig uitbetalen van de uitkeringen kwam in het gedrang, wat een aanzienlijk risico inhield voor gezinnen met weinig inkomenreserves. De tien RPA-bots voerden op minder dan vier maanden tijd 668.000 betalingen uit. Lees meer over dit project op de blog van Smals Research.

Hoe werkt RPA eigenlijk? Wat zijn de voordelen voor werkgevers en werknemers? En wanneer komt een business proces in aanmerking voor automatisatie via RPA? Ontdek het in de onderstaande presentatie: