Onze website gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Smals boekt goede vooruitgang in 2023

Image
baby

Met meer dan 2100 medewerkers en een omzet van 515 miljoen euro gaat het goed met Smals, de gemeenschappelijke ICT-organisatie van overheidsdiensten. Dit blijkt ook uit het activiteitenverslag dat de organisatie zopas publiceerde. Smals levert ICT-oplossingen in gezamenlijk beheer, voornamelijk in de sociale zekerheid en de gezondheidszorg, en speelt een belangrijke rol in de uitbouw van e-government. Het werkt aan innovatieve projecten, richt zich op de toekomst dankzij een team van onderzoekers en zet zich in voor software-hergebruik.

Positieve dynamiek in alle activiteiten

Smals heeft haar activiteitenverslag voor 2023 gepubliceerd – een vruchtbaar jaar voor de organisatie die helpt bij de implementatie van ICT-projecten voor haar 332 leden. De projecten waren talrijk en omvangrijk en de omzet van Smals steeg met +17,3% ten opzichte van 2022. Meer dan 57% van de omzet, zo’n €298 miljoen, werd gerealiseerd in samenwerking met de privésector.

Alle vier kernactiviteiten groeien ten opzichte van 2022. Applicatieontwikkeling (19,7% van de omzet) stijgt met +21,5%. Het beheer van IT-infrastructuren en operationele diensten (21,3% van de omzet) stijgt met +9,4%. Tot slot blijven de detachering van Smals-medewerkers en de inzet van externe ICT-specialisten bij leden belangrijke activiteiten: samen vertegenwoordigen ze 59% van de omzet en stijgen ze met +19%.

Hergebruik, samenwerking en innovatie

Aangezien ICT-behoeften in openbare instellingen vaak vergelijkbaar zijn, betekent hergebruik van softwarecomponenten dat projecten sneller worden afgerond, met betere kwaliteitsgaranties, waarbij dubbel werk wordt vermeden en besparingen gerealiseerd. Samenwerking tussen instellingen is al goed ingeburgerd in de zoektocht naar ICT-synergie. Het ReUse-initiatief, dat een catalogus met een honderdtal generieke componenten aanbiedt, leverde in 2023 een besparing van 44 miljoen euro op voor projecten die aan Smals werden toevertrouwd.

Smals zet ook haar schouders onder de G-Cloud, de Belgische overheidscloud die sinds 2015 streeft naar synergie dankzij gemeenschappelijke ICT-diensten en -infrastructuren waarop overheden hun gegevens en applicaties kunnen plaatsen. In 2023 leverden gemeenschappelijke diensten en gezamenlijke aankopen een besparing op van 52,6 miljoen euro.

Met een team van onderzoekers volgt Smals voortdurend de nieuwste ICT-ontwikkelingen op de voet. Het team analyseert en test nieuwe technologie. Vervolgens worden nieuwe concepten ingezet in functie van de behoeften van de publieke sector. Nieuwe inzichten, onder meer op het vlak van artificiële intelligentie en informatieveiligheid, werden in 2023 in de praktijk gebracht.

Je vindt meer informatie in het activiteitenverslag van Smals.

Over Smals

Smals is de gemeenschappelijke IT-dienstenorganisatie van Belgische openbare instellingen, die voornamelijk actief zijn binnen de sociale zekerheid en de gezondheidszorg op federaal, regionaal en lokaal niveau. Dankzij haar technische expertise, domeinkennis en schaalvoordelen biedt Smals innovatieve ICT-oplossingen met een hoge toegevoegde waarde. Smals telde 2166 medewerkers op het einde van 2023, waarvan 75% ICT-specialisten, en is al zestien jaar op rij één van de Belgische Top Employers.