Onze website gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Activiteitenverslag 2019

Image

"...met elke donderwolk worden de zaden van morgen uitgestrooid."  
Vrij naar Andrée Chedid, 'Textes pour un poème suivi de Poèmes pour un texte, 1949-1991'

2019 was een goed jaar. Een stabiliteitsplan, dat een jaar eerder werd opgestart om zeer kritieke e-governmentdiensten nog beter te ondersteunen, wierp meteen zijn vruchten af. Het jaar eindigde op een hoogtepunt, met de viering van 75 jaar sociale zekerheid in België. Vanaf de start in december 1944 waren de technologie en de expertise van Smals bepalend voor het exemplarische beheer van onze openbare instellingen van sociale zekerheid. Het leverde ons internationale erkenning op, tijdens het vijfde ISSA World Social Security Forum te Brussel, als één van de zes succesfactoren achter de Belgische best practice op het vlak van organisatie- en informatiebeheer.

2019 was een normaal jaar. Het was het jaartal waarnaar we nog vaak zullen verwijzen als het ‘oude normaal’, terwijl het juist de kiemen bevatte van grote verandering. Het schonk zijn naam, of volgnummer, aan het verschrikkelijke coronavirus ‘Covid-19’. Dankzij initiatieven voor samenwerking en hergebruik legde Smals er ook de basis voor een krachtig antwoord op de grote nieuwe uitdagingen.

Innovatie en samenwerking zijn een deel van de identiteit, zelfs van de bestaansreden van Smals. Als onderdeel van het weefsel van de sociale zekerheid zorgen we voor betrouwbare en wendbare ICT-diensten. Met strategische programma’s zoals G-Cloud en ReUse brengen we innovatie in de praktijk. Terwijl de overheid volop digitaal gaat, zorgen we voor robuuste, foutbestendige diensten.

Dankzij een brede overkoepelende visie op informatiebeheer, de koppeling met authentieke bronnen, het hergebruik van bestaande services en componenten en met generieke, direct inzetbare infrastructuur, kon de sociale zekerheid in moeilijke tijden zeer snel reageren. We konden de continuïteit garanderen, vlot omschakelen naar 100% telewerk, nieuwe toepassingen uitrollen in amper enkele dagen.

In normale en uitzonderlijke tijden blijft ICT bovenal het werk van meer dan 1900 getalenteerde, gemotiveerde medewerkers. Hun expertise er hun ervaring zijn onmisbaar om de betrouwbaarheid van diensten te garanderen, om belangrijke projecten in goede banen te leiden – intern, bij onze leden en in nauwe samenwerking met de private sector. Hun motivatie en hun engagement zorgen ervoor dat we onszelf telkens opnieuw kunnen overtreffen wanneer dat nodig is. We zijn hen dankbaar, en gelukkig met het resultaat.

Pierre Vandervorst, Voorzitter 
Frank Robben, Gedelegeerd bestuurder

 


> Lees het volledige activiteitenverslag hieronder of klik op de afbeelding

File upload
Document
Bijlage Taille
Activiteitenverslag 2019 5.19 MB