Onze website gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Activiteitenverslag 2022

Image

« La vitesse du passé qui s’éloigne est-elle la même que celle de l’avenir qui s’approche ? »  
Maurice Maeterlinck (Avant le grand silence)

 

Exit crisis. Dat dachten u en ik, toen de pandemie aan kracht verloor, toen het onweer eindelijk voorbij trok. Ondertussen stonden er al nieuwe uitdagingen klaar: energievoorziening, inflatie, geopolitieke onzekerheid, begroting en budgetten… De impact op ons dagelijks leven is minder direct, minder verstorend voor onze vrijheid, maar niet minder diepgaand.

Het wordt in elk geval niet meer zoals vroeger: onze werkpatronen zijn definitief veranderd. Telewerk is nu de norm, waardoor het zoeken is naar andere manieren om onze cohesie te behouden... Onder collega’s en ook als samenleving! We hebben geleerd om te dansen in de regen.1

Europa bewaakt trouwens de spelregels, op financieel en ander vlak. Terwijl steunfondsen nu nog voor nieuwe impulsen zorgen, komt de begrotingsdiscipline straks weer snel op de voorgrond. Smals helpt haar leden daarom kosten te besparen waar mogelijk: dankzij diensten in gezamenlijk beheer, door hergebruik van softwarecomponenten en op termijn door eenvormige gemeenschappelijke ICT-architecturen. Ook in specifieke domeinen zet Europa het kader neer – bijvoorbeeld met de eHealth Data Space.

Defensie is opnieuw strategisch, door het conflict in Oekraïne. Smals helpt onze strijdkrachten door een groot aantal niet-militaire ICTtoepassingen in gemeenschappelijk beheer te nemen. Met deze overstap naar ‘shared services’, gerealiseerd in minder dan twee jaar, maakt het leger middelen vrij voor zijn kerntaken.

De Covid-crisis was een digitaal bad voor veel burgers die niet eerder met online-diensten van de overheid vertrouwd waren. Dit versnelt de digitale transformatie. Tegelijk blijft het cruciaal dat we erover waken dat alle leeftijden, achtergronden en opleidingsniveaus mee zijn op de digitale trein. De spectaculaire doorbraken in robotica en artificiële intelligentie (AI) bekijken we, zoals elke nieuwe technologie, voor evaluatie en nuttige toepassingen – niet als een modeverschijnsel.

We hebben gezien hoe goed onze overheden kunnen samenwerken in crisistijd – over beleidsniveaus en -domeinen heen. In meerdere landstalen. In samenwerking tussen publieke en private sector. Waarom zou dit in ‘normale’ tijden dan niet lukken?

Smals wil zijn steentje bijdragen aan de doorgedreven nieuwe samenwerking op het vlak van ICT. Hergebruik van software en infrastructuurdiensten besparen ons nu jaarlijks miljoenen. In een geïntegreerde ICT-visie leggen openbare instellingen van sociale zekerheid de lat straks nog hoger.

Deze ingrijpende verandering bouwt verder op vol vertrouwen, ondanks een gespannen en erg concurrentiële arbeidsmarkt. We moeten tot het uiterste gaan, om de juiste medewerkers aan te trekken voor Smals en haar leden, en om hen aan boord te houden. Dit maakt van ons al vijftien jaar op rij een Top Employer, een referentie dankzij meer dan 2000 topmedewerkers, intern en bij onze leden.

Hun kennis, inzet en motivatie maken het verschil. Elke dag. We zijn hen daarom meer dan ooit dankbaar. Meer dan 300 leden plukken hier de vruchten van. Dank ook aan onze syndicale organisaties, voor de manier waarop zij hun leden vertegenwoordigen en samen met de directie kiezen voor “onze vereniging” 2 en “ons sociaal overleg” 3: verantwoordelijk, kritisch en constructief.

Pierre Vandervorst, Voorzitter

Frank Robben, Gedelegeerd bestuurder

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

---

1 “Life is not waiting for the storm to pass but learning to dance in the rain.” (Vivian Greene).  
2 Zie boodschap van de voorzitter 2021, II.  
3 Zie boodschap van de voorzitter 2021, II.

File upload
Document