Onze website gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Software-hergebruik

HERGEBRUIK ZIT IN DE SMALS-GENEN

In het verleden was softwareontwikkeling vaak maatwerk, een eenmalige inspanning voor een eenmalige behoefte.  Toch zijn de behoeften van openbare instellingen vaak vergelijkbaar. Toepassingen die ontwikkeld worden door een instelling kunnen immers van pas komen voor andere instellingen. Hergebruik zorgt voor tijdswinst en besparingen. De software wordt er betrouwbaarder en consistenter door omdat hij al getest en goedgekeurd werd.

Het hergebruik van software maakt integraal deel uit van onze projectmethodologie. Aan het begin van een projectcyclus bekijken onze teams welke functionaliteit gerealiseerd kan worden met bestaande componenten en services, welke nieuwe ontwikkeling generiek genoeg is voor toekomstig hergebruik en welk deel volledig maatwerk blijft. Gemiddeld bespaart deze werkwijze meer dan de helft van het projectbudget. In 2023 is ongeveer 65% van alle functionaliteiten gerealiseerd in het kader van hergebruik, met een geschatte besparing van meer dan 44 miljoen euro in 2023.


CATALOGI VAN HERBRUIKBARE COMPONENTEN

ReUse
Zes jaar geleden lanceerden de Belgische openbare instellingen van sociale zekerheid, in nauwe samenwerking met Smals, het ReUse-initiatief om het hergebruik van softwarecomponenten te promoten. In een voortdurend bijgewerkte catalogus staan zo'n 100 herbruikbare componenten: API's, systemen, library’s en producten. U vindt meer informatie op de ReUse-website.

Deze organisaties ondersteunen het ReUse-initiatief, dragen bij tot de catalogus, of bieden vergelijkbare initiatieven aan:

Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) 
Meer info: https://bcss.fgov.be
Dienstencatalogus: https://www.ksz.fgov.be/nl/documentations  

eHealth 
Meer info: https://www.ehealth.fgov.be/ehealthplatform/nl/missie
Dienstencatalogus: https://www.ehealth.fgov.be/ehealthplatform/nl/basisdiensten  

BOSA 
Meer info: https://bosa.belgium.be
Dienstencatalogus: https://bosa.belgium.be/nl/themas/digitale-overheid/digitale-bouwstenen-en-platformen
 


INTEROPERABLE EUROPE, EEN INITIATIEF VAN DE EUROPESE COMMISSIE

Europa wordt steeds meer onderling verbonden en datacentrisch, gebaseerd op de uitwisseling van informatie tussen instellingen en overheidsinstanties.

Het portaal Interoperable Europe, vroeger gekend onder de naam Joinup, is het centrale platform van de Europese Unie dat interoperabiliteit, samenwerking en kennisdeling promoot en steunt tussen openbare instellingen, bedrijven en burgers. Hierdoor kunnen IT-oplossingen en good practices gedeeld en hergebruikt worden, met name op het vlak van interoperabiliteit en open source-oplossingen in de openbare sector. De oplossingen omvatten software, specificaties, normen en datamodellen.

Meer info op https://interoperable-europe.ec.europa.eu/interoperable-europe