Onze website gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Hergebruik

Image
reuse

In het verleden was softwareontwikkeling vaak maatwerk, een eenmalige inspanning voor een eenmalige behoefte. Toch zijn de behoeften van openbare instellingen vaak vergelijkbaar.

Daarom lanceerden de Belgische openbare instellingen voor sociale zekerheid zes jaar geleden het ReUse-initiatief om het hergebruik van softwarecomponenten te promoten. In een voortdurend bijgewerkte catalogus staan zo'n 100 herbruikbare componenten: API's, systemen, libraries en producten. Standaardcomponenten of generieke services kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het beheren van bestanden, het inloggen, het controleren van de gegevenskwaliteit van informatie, het veilig verzenden ervan, het opvragen van gegevens uit een authentieke bron, formulieren enzovoort. Deze zijn geschreven met hergebruik in het achterhoofd.

Hergebruik van software is een integraal onderdeel geworden van de projectmethodologie van Smals. Aan het begin van een projectcyclus bekijken onze teams welke functionaliteit gerealiseerd kan worden met bestaande componenten en services, welke nieuwe ontwikkeling generiek genoeg is voor toekomstig hergebruik en welk deel volledig maatwerk blijft. Gemiddeld bespaart deze werkwijze meer dan de helft van het projectbudget. In 2023 was het rendement op onze investering in hergebruik ongeveer 53%, terwijl er nog steeds nieuwe diensten en componenten worden ontwikkeld met hergebruik in gedachten. In totaal is ongeveer 65% van alle functionaliteit gerealiseerd in het kader van hergebruik, met een geschatte besparing van meer dan €44 miljoen in 2023.

De ReUse-catalogus, die voor iedereen toegankelijk is, beschrijft elk onderdeel, dienst of systeem, met aanvullende documentatie en contactgegevens voor meer uitleg. De website bevat ook getuigenissen, evenementen en nieuws.

Meer informatie is beschikbaar op www.ict-reuse.be.